OPERATION DÖDSVIKTIGT

Tredje delen: Operation dödsviktigt


OPERATION DÖDSVIKTIGT är tredje delen i barnboksserien om Funkisfamiljen och är skriven för barn 6-9 år, men kan läsas även i andra åldrar med eller utan en vuxen. Böckerna om Funkisfamiljen består av Vide samt syskonen Tintin och Mio. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte kan gå eller prata. OPERATION DÖDSVIKTIGT handlar om vad Vide ska göra för att vuxna ska förstå att de behöver prata om döden med sina barn. Vide försöker komma på ett sätt att handskas med de situationer som uppstår. Med hjälp av sin kompis Eli är det dags för OPERATION DÖDSVIKTIGT.


Sagt om Operation dödsviktigt av syskon till barn med funktionsnedsättning:


Astor, snart 6 år: "Boken var superbra! Jag gillade personerna i boken. Det var roligt när de var på apoteket! Andra som läser den kan lära sig att det kan vara ganska roligt att ha ett syskon med funktionsnedsättningar. Jag vill att min kompis ska läsa den. Min syster sitter i rullstol och kan inte prata. Hon har också varit sjuk men är ändå ofta glad."Matilda, 8 år: "Boken var jättebra. Jag trodde att ”gå bort” betyder att man skiljer sig, jag visste inte att det betyder att man är död. Boken är bra eftersom Vide frågar olika personer om saker som är svåra att förstå. Jag tyckte det var väldigt modigt. Det som var mindre bra, var att kompisen hade en sjukdom och dog. Jag tyckte det var sorgligt, men boken hade ett bra och viktigt ämne som man inte pratar om så mycket. Jag vill att min lärare ska läsa denna bok högt för klassen så min klass får höra att personer som har en hjärnskada är känsliga och kan dö väldigt lätt om de blir sjuka. Min syster har också opererats men det gick bra."


Liv, 9 år: "Boken är bra för att man får lära sig om funkisfamiljer och att familjer kan se olika ut, och att man pratar om döden och vad som händer på en begravning.Jag lever också i en funkisfamilj och jag skulle vilja att min kompisar eller min fröken fick läsa boken, kanske i skolan. Det är flera av mina kompisar som inte känt till att funkisfamiljer kan ha det svårt och behöva mycket hjälp. Jag kände igen väldigt mycket i boken från min egen familj. Mitt syskon har lite svårare att le och skratta än Mio, men vi brukar också åka till fjällen och då måste många assistenter följa med. När vuxna använder svåra ord som jag inte förstår brukar jag också ta reda på vad det betyder genom att fråga andra."Navid, 7 år: "Ingenting var dåligt med boken. Det var bra att inte Mio dog. Min syster var funkis men dog när hon var två år. En gång använde mina föräldrar konstiga ord när något jobbigt hade hänt. Då frågade jag min mamma och pappa vad som hänt och tröstade dom. Jag vill att boken ska finnas i skolan för att mina kompisar ska få veta mer om funkis och att vara olika. Det är bra visa att alla familjer inte lever på samma sätt och att vissa behöver mer hjälp och stöd."Lise, 10 år: "Jag tyckte att allt i boken var bra. Det var skönt att läsa om en situation som vi nästan har upplevt, och att läsa en bok som handlar om sådant som inte är så vanligt i andra böcker. Vi har varit med om att syskon till barn vi lekt med på sjukhus har dött. Boken kan lära andra att allas liv inte alltid är lika långt. Och för ett barn som Nasim behöver det inte vara en superallvarlig sjukdom som cancer utan det räcker med lunginflammation för att det ska bli väldigt allvarligt. Jag vill att barn som inte förstår vad det innebär att ha ett speciellt syskon ska läsa den här boken. När vuxna använder konstiga ord istället för att säga som det är brukar jag fråga ”Varför använder ni så konstiga ord?”."


Ellen, 8 år: "Mio påminner om min lillebror. Jag är också lite rädd för döden och undrar varför man dör, som Vide. Boken är bra för mina föräldrar fick veta att de ska våga prata om döden och att vi barn inte behöver vara rädda för döden. Orden om döden var både bra och konstiga. Jag ville veta mer om varför de sa ”bita i gräset”, vart kommer det ifrån och varför säger man så? Jag vill att andra ska veta att det är jobbigt när någon man känner och älskar är svårt skadad. Det kan vara bra om fler tänker att man kan ta hand om en sån familj, som våra kompisar har gjort och till exempel kommit med en kasse med massa mat till oss ibland. Jag tycker att någon som jag, som har ett speciellt syskon, borde läsa boken, men också alla mina kompisar."


Klara, 9 år: "Jag tycker boken är bra för barnen säger till de vuxna att barn behöver få veta hur det är, så att de kan förstå och få veta mer om döden. Det som är dåligt är att någon dör. Jag tror att andra som läser kommer lära sig att det finns folk som har funktionsnedsättningar. Alla borde läsa den!"


Anna, mamma till Klara och Hugo: "Vi har haft väldigt viktiga och bra samtal med Klara om döden och hur livet med Hugo är så den här boken var helt fantastiskt bra tycker jag!"Författare: Anna Pella

Illustratör: Anna Forsmark

Förlag: Libris förlag 2020

Utgivningsdag: 21 januari 2020

ISBN: 978-91-7387-828-9OM BÖCKERNA


Funkisfamiljen är en barnboksserie om

livets stora frågor. Första delen kom

ut hösten 2018 på Libris förlag.


Läs mer

OM ANNA PELLA


Anna Pella är frilansjournalist, fotograf,

författare  och funkismamma med ett

brinnande intresse för funkisfamiljer.


Läs mer

KONTAKT/KÖP


Kontakta Anna Pella för att

få veta mer om Funkisfamiljen

samt hitta köpställen.


Läs mer

anna@funkisfamiljen.se  +46 - (0)768 33 95 26