”Titta! Är det där en människa?"
Ett barn på skolgården pekar på Vides storasyskon Mio som är funkis. Ingen på skolan vet att Vide och Mio är syskon, att de är en funkisfamilj. Ibland blir Vide jätteledsen över saker som händer Mio. Som när människor säger konstiga saker till Mio eller att Mio kan bli jättesjuk och behöva åka till sjukhuset. När Mio behöver extra mycket hjälp kan familjens planer ändras och allt känns ovisst – men vad skulle Mio vara om inte en människa? Vide vill göra något, skrika och sparka så att något går sönder. Men alla känslor rinner ned i magen. Tänk om det gick att hitta ett sätt att få folk att sluta stirra på Mio. En ny vän ger Vide mod att starta Operation slutstirrat!
Torgteatern vill med ”Operation slutstirrat” skapa en aktuell och engagerande föreställning som med värme och humor belyser hur det kan vara att växa upp som syskon i en familj där det finns barn med funktionsnedsättning. Föreställningen tar upp barns tankar om bemötande och ovisshet och visar att barns tankar och känslor är viktiga och riktiga samt ställer också frågan om inkludering och människors lika värde på sin spets.
Den fria teatergruppen Torgteatern spelar en föreställning inspirerad av barnbokserien Funkisfamiljen. Föreställningen kan bokas av skolor, organisationer och andra intresserade och turnerar och spelas i både teatersalong, gymnastiksal, aula, bibliotek och kongresshall.
Syftet med föreställningen är att visa vilka särskilda utmaningar man kan ställas inför i en funkisfamilj och bidra till mer kunskap om mångfald och olikheter till alla barn.
Teaterföreställningen riktar sig främst till elever i åk 1-5, men spelas också som familjeföreställning.
SPELTID ca 50 minuter
REKOMMENDERAS fr. 6 år
Kontakta info@torgteatern.comför mer information.
Torgteaterns hemsida: www.torgteatern.com
Manus: Ingrid Sonnerby Ljungestig, Anna Mannerheim och Mats Blückert.
Regi: Anna Mannerheim
Skådespelare: Åsa Dahlgren, Susanna Ringblom, Harón Sánchez, Ingrid Sonnerby Ljungestig.
Musik: Mats Karlsson
Clowncoach: Karin Bergstrand
Scenografi och kostym: Hanna Isabell Jansson och Ingrid Sonnerby Ljungestig
Illustration: Anna Forsmark
Foto: kulturljus.se
"Wow, vilken föreställning!
Den ger elever (och pedagoger!) möjlighet att
reflektera över utanförskap och inkludering på ett roligt och engagerande sätt. Stora som små får inspiration om vad man kan göra själv! En perfekt föreställning för att lägga grunden till ett fin värdegrund på din skola med fokus på viktiga frågor om utanförskap och inkludering. Jag önskar att alla fick se den – i alla skolformer. Vi hade så många elever som hade hög uppmärksamhet, flera som vi inte tidigare sett sådan glädje hos.Vår personal är lyrisk och vi kan bara säga det igen – en helt fantastisk föreställning.” Biträdande rektor, anpassad grund- och gymnasieskola, Stockholm
”Jag såg familjeföreställningen Operation slutstirrat med min son som har en syster med svår funktionsnedsättning. Min son har läst alla böcker i serien flera gånger om och genom dem hittat modet och orden för att kunna formulera känslorna kring sin tillvaro. Att få dela den här stunden med honom var något så otroligt fint. Tårarna vällde fram både en, två och sju gånger över igenkänningen i alla små uttryck och situationer som är vardag för oss men som är så svårt för många andra att relatera till. Att på distans få flera av våra laddade vardagsscenarion utspelade framför oss och ta del av både barnets och den vuxnes perspektiv var gripande. Att sitta sida vid sida och i tysthet enas i att Du vet. Och Du vet att Jag vet. Och Jag vet att Du vet att Jag vet... att allt det där jobbiga finns och är. Men det är OK. Det är OK och vi är inte ensamma. För alla i den här salongen vet. Alla i den alldeles ovanligt vanliga Funkisfamiljen. Magiskt jobbat, alla inblandade i föreställningen! Jag rekommenderar den med värme till alla familjer där ute med syskon vars tankar kanske inte alltid får utrymme nog. Till dig som jobbar inom skolans - eller idrottens värld och vill bidra i tillvaron för de syskon du möter i verksamheten som går hem till en situation som inte alltid är lätt att visa upp för kompisarna. Jag hoppas och tror att det här är starten på något som kan göra STOR skillnad för många.” Malin Larsson, Stockholm
"Kommer det att komma fler öppna föreställningar? Så här i efterhand hade jag velat att alla vi känner får se Operation slutstirrat. Föreställningen var som att se oss, vår familj. Så igenkännande! Jag vill att ALLA ska se föreställningen för att få insyn i hur det är att leva som vi gör. Det var absolut den bästa teaterföreställning jag sett.” Mikaela Dyhr, Stockholm
”Jag tycker att ALLA ska se föreställningen Operation slutstirrat. Den visar hur det är att ha ett syskon med funktionsnedsättning, precis som jag har.” Matilda, 12 år.
"Jag var på premiären av föreställningen Operation slutstirrat, en föreställning som berörde mig djupt. Det är en konst att på scen berätta om viktiga saker, tunga känslor med en grundstämning av humor, en konst som Torgteatern klarade av med bravur.
Själv har jag erfarenhet av livet i en funkisfamilj och därför var igenkänningsfaktorn stor. Men jag tror, och det är nog det viktigaste, att föreställningen ger barn, unga och äldre utan den erfarenheten förutsättningar att få en ökad förståelse för situationer som familjemedlemmar i funkisfamiljer lever med. Vi på Folke Bernadotte Stiftelsen har bidragit med medel till att föreställningen blev av. Stiftelsens främsta skäl att ge bidrag var fokuset på barns rätt att komma till tals. I det här fallet syskonet Vide som är huvudperson i Anna Pellas barnboksserie Funkisfamiljen. Anna var under två år en av stiftelsens stipendiater och då fick vi i styrelsen stifta bekantskap med familjen." Ann-Marie Stenhammar, Vice ordförande i Folke Bernadotte Stiftelsen
"Vi möter många föräldrar till barn med omfattande funktionsnedsättningar och vet att det kan vara svårt att beskriva och dela sin livssituation med andra. Situationen är så unik och familjerna behöver hantera stora livsfrågor som inte så många andra upplever. Därför är teaterpjäsen Operation slutstirrat oerhört betydelsefull! Här kan familjerna känna igen sig och uppleva en samhörighet som kan öppna för samtal både inom och utanför familjen. För personal som möter familjer där det finns barn med funktionsnedsättning kan pjäsen ge en förståelse för den utsatthet och ensamhet som familjerna kan känna, vilket ger en värdefull kunskap om vilket stöd de behöver. Pjäsen tar på ett respektfullt sätt upp teman som är angelägna och viktiga, där många olika känslor blir beskrivna. Allt omgivet av en fin och trygg atmosfär." Maria Ahlqvist och Mona Pihl, Nka (Nationellt kompetenscentrum anhöriga)
Böckerna om Funkisfamiljen handlar om Vide samt syskonen Tintin och Mio. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte gå eller prata. Vide försöker komma på ett sätt att handskas med de situationer som uppstår när man är en funkisfamilj. Böckerna kan användas till att arbeta med ordförståelse, träna på att använda läsförståelsestrategier och att göra textkopplingar, men passar också bra i värdegrundsarbete. Med utgångspunkt i det berättelserna tar upp – bemötande, normer och mångfald – får du förslag på konkreta övningar och diskussionsfrågor som knyter an till verkliga situationer. Böckerna i serien är fristående och rekommenderas för barn 6–9 år men kan läsas även i andra åldrar med eller utan en vuxen.
Beställ hela serien + lärarhandledningen här!
Du kan även ladda ned lärarhandning samt bilder för högläsning kostnadsfritt på www.hugosstiftelse.se/funkisfamiljen
Boka författarbesök med Anna Pella på Författarcentrums hemsida.
Inför läslovet 2021 delade Hugos Stiftelse ut boken Operation slutstirrat till alla rektorer på lågstadiet, anpassad grundskola och gymnasieskola i hela landet. Boken skickades ut med tillhörande lärarhandledning.
Bilden visar Mikael Nordmark, Hugos Stiftelse och Anna Pella.
Foto: Jenny Drakenlind
Funkisfamiljen är en barnboksserie om
livets stora frågor. Första delen kom
ut hösten 2018 på Libris förlag.
Anna Pella är frilansjournalist, fotograf,
författare och funkismamma med ett
brinnande intresse för funkisfamiljer.
anna@funkisfamiljen.se +46 - (0)768 33 95 26